نوشابه های گازدار خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را ۲۵ درصد افزایش و در عین حال به دلیل کالری بالا، اشتهای افراد را برای مصرف مواد غذایی مفید مانند سبزیجات، پروتئین ها، لبنیات و سایر مواد غذایی با ارزش کاهش میدهد.
متخصص بیماریهای داخلی افزود: بر اساس آمارهای موجود، مصرف سرانه نوشابه در ایران بیش از ۳۳ لیتر است در حالیکه مصرف این نوشابه ها در کشور های دیگر به میزان ۱۱ تا ۱۲ لیتر در سال است و به عبارت دیگر هر ایرانی سالانه سه تا چهار برابر استانداردهای جهانی نوشابه استفاده میکند.
مهدی محب زاده یکی از مشکلات تغذیه ای در کشور را مصرف بیش از حد مجاز و بالا تر از استاندارد جهانی نوشابه های گازدار دانست و اظهار داشت: نوشابه ماده ای بسیار اسیدی است، بدن ما بطور طبیعی کمی حالت قلیایی دارد و مصرف ماده ای که اسیدی باشد اثرات سوئی بر سلامت بدن دارد و تعادل بدن را بر هم میزند.
وی ادامه داد: اثر اسید فسفریک باعث دفع کلسیم از استخوان هاست که احتمال بروز پوکی استخوان را افزایش میدهد و احتمال رسوب کلسیم اضافی در کلیه ها وجود دارد و در طولانی مدت منجر به سنگ کلیه میشود، از سوی دیگر برای جذب کلسیم موجود در غذاها از طریق دستگاه گوارش نیز نیاز به برقراری نوعی تعادل میان میزان کلسیم و فسفر است.
مهم ترین علت مرگ بیماران دیابتی
وقتی این تعادل براثر نوشیدن نوشابه گازدار حاوی اسیدفسفریک به هم میخورد جذب کلسیم از دستگاه گوارش نیز دچار اختلال میشود بنابراین بدن از یک سو از کلسیم ذخیره شده در استخوان استفاده میکند و از سوی دیگر به راحتی نمیتواند کلسیم جذب کند و در نتیجه دچار نوعی فقر کلسیم و کاهش تراکم استخوانی و در نتیجه باعث پوکی بافت استخوان میشود.
این پزشک اضافه کرد: خاصیت اسیدی نوشابه های گازدار سبب فرسایش مینای دندان ها شده و میزان قند بالای این نوشیدنی ها، پوسیدگی دندان ها را تسریع میکنند.
به گفته محب زاده، نوشابه ها بدلیل داشتن کالری بالا باعث چاقی میشوند، هر لیوان نوشابه حاوی ۳۰ گرم قند یعنی ۱۲۰ کیلو کالری انرژی بوده و اگر فردی روزانه فقط یک لیوان نوشابه بدون کاستن از میزان مصرف سایر مواد غذایی بنوشد هر ماه نیم کیلو گرم به وزن وی اضافه خواهد شد و کافئین موجود در نوشابه سبب بی خوابی و افزایش تپش قلب و کم آبی بدن میشود.
وی افزود: مصرف بیش از حد این نوشیدنیها در طولانیمدت باعث میشود سیستم گوارش به میزان اسیدی که به طور مصنوعی همراه با نوشیدنی وارد بدن میشود، عادت کند و عمل هضم غذا به شکل مطلوب انجام نمیشود و میزان بالای شکر در نوشابه باعث فشار پانکراس شده و نمی تواند نیاز بدن به انسولین را حفظ کند.
محب زاده به مردم توصیه کرد مصرف نوشابه های گازدار را به حداقل برسانید و بهتر است از سبد خانوار حذف شود.
منبع: irna
بامد مرجع تخصصی تجهیزات پزشکی و ملزومات مصرفی
بهترین کار این است که نوشابه ی گاز دار از سبد خانواده ها خارج بشود.