فوق تخصص ریه بیمارستان دکتر مسیح دانشوری با اشاره به افزایش مصرف شویندهها و مواد ضدعفونیکننده در دوران شیوع کرونا، نسبت به خطرات ناشی از ترکیب مواد شوینده و ضدعفونی کنندههای مختلف با یکدیگر و تماس مستقیم با بخار این مواد شیمیایی هشدار داد.
دکتر مریم السادات میرعنایت درباره عوارض استفاده از مواد شوینده و ضدعفونیکننده اظهار کرد: با توجه به اینکه در حال حاضر و با شیوع کرونا استفاده از مواد ضدعفونیکننده افزایش پیدا کرده است، افراد باید نسبت به استفاده صحیح از این مواد توجه لازم را داشته باشند.
وی با اشاره به مراجعه بیمارانی که بهعلت مصرف نادرست مواد ضدعفونیکنندهای همچون وایتکس دچار مشکلات تنفسی میشوند، گفت: مردم باید هنگام استفاده از ضدعفونیکنندهها به نکاتی همچون استفاده از ماسک و پرهیز از تماس مستقیم با بخار این مواد توجه کنند.
این متخصص ریه با بیان اینکه هنگام استفاده از این مواد باید به تهویه مناسب توجه شود، ادامه داد: افراد نباید در یک فضای در بسته از مواد ضدعفونیکننده استفاده کنند و با دوز بالای این مواد تماس مستقیم داشته باشند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افزود: ترکیب کردن ضدعفونیکنندههای مختلف با یکدیگر کار بسیار خطرناکی است و انجام چنین کاری باعث ایجاد آسیبهای جدی و ماندگار به ریه میشود.
وی تأکید کرد: ترکیب مواد شوینده و مواد شیمیایی ضدعفونیکننده با یکدیگر باعث همافزایی و افزایش ورود ذرات سمی و در نهایت آسیب بیشتر به ریه میشود.
میرعنایت درباره مدت زمان ماندگاری عوارض ویروس کرونا بر ریه افراد مبتلا تصریح کرد: با توجه به نوپدید بودن این بیماری هنوز تحقیقات کافی در این زمینه انجام نشده است و محققان چینی نیز دائماً در حال انجام مطالعات جدید هستند.
وی درباره مدت زمان لازم برای قرنطینه افراد بهبودیافته خاطرنشان کرد: از زمانی که بیمار از بیمارستان مرخص میشود، حتی اگر تست کرونای او منفی باشد، نباید تا دو هفته با سایر افراد ارتباط داشته باشد زیرا ممکن است همچنان ناقل باشد و ویروس در بدن و ترشحات وی وجود داشته باشد.
وی ادامه داد: رعایت دو هفته قرنطینه بعد از بهبودی کافی است و اگر فردی هنوز بعد از این مدت سرفه میکند، دلیل بر این نیست که ویروس در بدنش وجود دارد، همان طور که در بیماریهای ریوی بعد از یک سرماخوردگی ساده هم ممکن است تا چند هفته سرفهها ادامه داشته باشد، در بیماری کرونا نیز بهخاطر التهاباتی که در راههای هوایی ایجاد میشود بعد از بهبودی نیز ممکن است سرفه تا چند هفته باقی بماند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی مراجعه به پزشک در صورت تداوم سرفههای بیماران بهبودیافته را ضروری عنوان و اضافه کرد: معمولاً این سرفهها با مصرف آنتیهیستامین بهتر میشوند، اما اگر شدت آنها زیاد باشد به درمانهای دیگری نیاز است.
وی درباره بیمارانی که بهعلت بیماریهای مختلف سالها داروی کورتون مصرف کردهاند، بیان کرد: مصرف این داروها در شرایط فعلی باید تحت نظر پزشک انجام شود و علیرغم اینکه مصرف کورتون با دوزهای بالا باعث تضعیف سیستم ایمنی میشود کسی نباید بهصورت خودسرانه مصرف داروهای خود را قطع و یا کم کند.
این متخصص ریه درباره مراقبتهای لازم برای افراد بهبودیافته در منزل اظهار کرد: این افراد باید در منزل استراحت و تا یک ماه از انجام کارهای سنگین پرهیز کنند، بهویژه افرادی که افت اکسیژن و مشکلات تنفسی شدید داشتهاند در دوران نقاهت نباید فعالیت سنگین بدنی داشته باشند.
وی ادامه داد: بعد از طی این دوره نیز باید با انجام ورزشهای تنفسی در منزل نسبت به بازتوانی ریه اقدام کنند تا سلامت آنان زودتر بازگردد.
بامد مرجع تخصصی تجهیزات پزشکی و گردشگری سلامت
بخار این ضدعفونی کننده ها بسیار زیاد به ریه ها آسیب می زنند.