کلیات اصول تغذیه در دوران کرونا

رییس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور گفت: رعایت کلیات اصول تغذیه در دوران کرونا و مصرف مواد غذایی مناسب، 85 درصد نیاز بدن را تامین کرده و نیازی به مصرف مکمل مگر در موارد خاص وجود ندارد.

دکتر جلال الدین میرزای رزاز، در نشست خبری مجازی با خبرنگاران در خصوص نوع تغذیه برای مقابله با کروناویروس، گفت: مباحث کلی تغذیه را در این مدت به طرق مختلف به اطلاع مردم رسانده ایم. اصول رعایت یک تغذیه سالم در شرایط عادی لازمه یک زندگی سالم بر محور توسعه پایدار در هرجامعه ای است، اما وقتی با بحرانی مانند کرونا مواجه می شویم، رعایت اصول تغذیه سالم یکی از ارکان مهم و اساسی در تامین سلامت و کوتاه تر کردن دوران این بحران اهمیت پیدا میکند.  

وی افزود: با شروع شیوع کرونا با همکاری فارغ التحصیلان رشته تغذیه که حدود 9 هزار نفر در کشور هستند، در کنار سایر مدافعان سلامت در تمام مراکز بهداشتی و درمانی خدمت ارائه داده ایم و به عنوان یک کار گروهی در درمان بیماران نقش ایفا کرده ایم. به هرحال کار درمان، کاری گروهی است که هر جزئی در جای خود باید خدمت ارائه دهد. لذا پس از آغاز این بحران، تیم های مختلفی تشکیل دادیم و موفق شدیم در زمینه پیشگیری از کرونا از بعد تغذیه، با رعایت نکات مهم تغذیه ای از طریق تقویت سیستم ایمنی بدن، دستورالعملی را ارائه کنیم. در کنار اینها، دستورالعملی برای دوره نقاهت بیماران کرونایی آماده و ابلاغ شده است تا با حمایت تغذیه ای از این شرایط عبور کنیم.

سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور تصریح کرد: در شرایط عادی، حدود 28 درصد بیماران بستری دچار سو تغذیه هستند. بنابراین، فراموش نکنیم در این شرایط، باید در مورد تغذیه به صورت ویژه رسیدگی کنیم. 

دکتر میرزای رزاز در رابطه با استفاده از مکمل ها برای مقابله با کرونا گفت: به صورت کلی باید یک رژیم غذایی مناسب که از هرم غذایی تبعیت کرده، متنوع بوده و از انواع گروه های غذایی استفاده کند، رعایت شود. مواد غذایی 85 درصد نیازها را تامین می کند و نیازی به مصرف مکمل مگر در موارد خاص وجود ندارد. گروه کوچکی از مردم به استفاده از مکمل ها نیاز دارند که بهتر است با مشورت متخصص تغذیه انجام شود، اما این مکمل ها به عنوان گروه اقلام بدون نسخه در داروخانه ها وجود دارد و مردم می توانند در صورت ضرورت این مکمل ها را استفاده کنند.

وی گفت: استفاده از مکمل درمانی برای گروههای آسیب پذیر و گنجاندن این مکمل ها در سبد حمایتی از این اقشار هم اقدام مفیدی است که می تواند در دستور کار مسئولان قرار گیرد.

ویتامین دی و خاصیت مقابله با کرونا/راه‌های تامین ویتامین D کدام است؟
ویتامین ها و تقویت سیستم دفاعی

ویتامین های تقویت کننده سیستم ایمنی

در ادامه توضیح اصول تغذیه در دوران کرونا وی افزود: ویتامین  D،E و A در تقویت سیستم ایمنی بدن افراد مفید است. این ویتامین ها محلول در چربی از طریق مصرف مواد غذایی در گروههای مختلف به بدن می رسد به جز ویتامین D که از طریق مواد غذایی به میزان کافی تامین نمی شود و در ایران نیز اکثر مردم با کمبود این ویتامین مواجه هستند و از طریق سنتز نور خورشید در بدن تولید می شود بنابراین بهترین کار این است که با مصرف دوز پایین این ویتامین کمبود آن بر طرف شود.

رییس انستیتو تغذیه و صنایع غذایی کشور گفت: مصرف دوز بالای ۵۰ هزار واحدی آن خیلی توصیه نمی شود بهتر است دوز پایین آن در حد ۸۰۰ تا هزار واحدی ویتامین D به صورت روزانه یا یک روز درمیان استفاده شود. استفاده از روغن یا شیرهای غنی شده با ویتامین  Dنیز به صورت روزانه در کاهش این ویتامین ضروری مفید است.

وی افزود: مصرف مکمل سلنیوم و روی هم در تقویت سیستم ایمنی بدن افراد موثر است.

روش گندزدایی سبزی و میوه ها

دکتر میرزای رزاز گفت: مصرف سبزی و میوه در همه ایام و از جمله در بحران کنونی کرونا بسیار ضروری است و در این ایام که مواد ضدعفونی کننده و گندزدا در اختیار همه مردم نیست و دچار کمبود است، می توان با چند قطره مایع ظرفشویی و سرکه، میوه و سبزی ها را ضدعفونی کرد و پس از ۵ دقیقه آب این مواد را دور ریخت و در ظرف دیگری با آب تمیز شست و شو کرد.

وی در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران درباره رفع سریع سوء تغذیه گفت: هیچ راهی برای رفع سریع سوء تغذیه افرادی که ۱۰ سال تغذیه مناسب نداشته اند، وجود ندارد و برای جبران سوء تغذیه افراد حداقل به چند هفته زمان نیاز است و حمایت های تغذیه ای دولت در این زمینه می تواند کمک کننده باشد.

بهترین روش شستشوی سبزیجات و میوه ها چیست؟
شستشوی صحیح میوه و سبزیجات

رییس انجمن تغذیه ایران درباره لزوم حضور متخصصان تغذیه در مراکز درمانی گفت: تیم بهداشتی و درمانی باید شامل همه متخصصان باشد. در دو دهه گذشته متخصصان تغذیه در مراکز درمانی و بیمارستانها و بالین بیماران حضور نداشه اند و امیدواریم در آینده این فارغ التحصیلان نیز در شبکه درمانی کشور جایگاه مناسب خود را پیدا کنند.

وی درباره توصیه های طب سنتی در بحران کرونا گفت: طب ایرانی و سنتی ایران که اکنون جایگاه دانشگاهی نیز پیدا کرده می تواند به عنوان طب مکمل در کنار طب رایج کمک کننده باشد، اما مشکل از جایی شروع می شود که افراد از طب جایگزین صحبت می کنند و می گویند افراد و بیماران طب متداول و داروها را کنار بگذارند و به زنجبیل و دمنوش روی بیاورند که بسیار خطرناک است. این توصیه افرادی است که اخیرا به کتاب سوزی نیز روی آوردند، اما مصرف دمنوش یا مواد غذایی طبیعی در صورتی که به درمان علمی ضربه ای وارد نکند، معمولا بی ضرر است اما نقشی در درمان بیماران ندارد.

دکتر میرزای رزاز افزود: پشت این توصیه ها به مصرف زنجبیل و لیموشیرین و مواد غذایی خاص و مخالفت با طب رایج گروهی از افراد سودجو و معامله گر نشسته اند که باید با هوشیاری مردم جلوی این افراد گرفته شود.

منبع: وزارت بهداشت

بامد: مرجع تخصصی تجهیزات پزشکی و گردشگری سلامت

5/5 - (10 امتیاز)

3 دیدگاه دربارهٔ «کلیات اصول تغذیه در دوران کرونا;

  1. چون کرونا ویروس هنوز داروی مشخصی ندارد بهتر است سیستم دفاعی بدن را بالا برد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

7 + شش =